• Met het juiste bezig zijn én het afmaken •

'Aandacht bij je taak houden'

Online intro Tijdsurfen

In deze praktische en actieve online workshop gaan we met behulp van technieken uit Tijdsurfen en Mindfulness onderzoeken wat er nodig is om je focus op je werk te houden.

Na deze online workshop ben jij meer met het juiste bezig én beter in het afmaken van je werk.

We zullen via oefeningen, brainstorm en vraaggesprekken stilstaan bij de vijf stappen van het Stappenplan Aandacht bij je taak houden. Het zal duidelijk worden wat Tijdsurfen is en wat de kracht van Mindfulness is. Dus zeer geschikt als introductie hierop.

"Was erg tof. 5 🌟 would highly recommend!" - Ben van Riemsdijk

  • 4 tot 20 personen

  • Online via ZOOM

  • 1,5 uur

  • Praktisch, speels, inzichtgevend

  • Lekker even bezig met je collega's

  • Vraag een workshop aan voor jouw team



1. Kies juist -Voelt wat je doet als het juiste om te doen?

Zorg ervoor dat de activiteit die je doet past bij het moment. Past je activiteit bij je energieniveau, de aanwezige hulpmiddelen en mensen, het moment van de dag?

Tijdsurfen is een methode die je op een hele natuurlijke manier kan leren kiezen voor het juiste. Dit gebeurt op basis van je intuïtie. In een cursus Tijdsurfen komt het stappenplan Aandacht bij je taak houden ook aan bod.

2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling

Benoem aan het begin van je activiteit voor jezelf wat je doet. Dit zorgt ervoor dat je hele systeem ervan doordrongen is van wat je hoofdtaak is.
Je focus op je werk is hierdoor natuurlijker geworden.
Aanvaard ook dat dit het is voor nu. Je hebt gekozen wat je doet, zelfs als het onprettig werk is. Aanvaard, accepteer.

3. Voorkom aankloppers

Voorkomen is beter dan genezen. Aankloppers zijn de zaken die je storen. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat je gestoord wordt.
Zet meldingen op telefoon en laptop uit, haal to-dolijstjes uit het zicht, sluit je e-mail of zorg dat je inbox leeg is. Zorg voor een net bureau waar geen herinneringen aan taken in het zicht liggen. Om minder door mensen gestoord te worden kun je afspraken maken, je afzonderen of b.v. een koptelefoon opzetten.


4. Geef volledige aandacht aan externe aankloppers

Externe aankloppers zijn mensen die direct of via b.v. een telefoon aankloppen. Daarnaast kan aandacht niet gesplitst worden. Half bij je computer en half bij de collega die naast je staat zijn gaat niet. Je collega voelt zich niet gehoord. Geef de persoon die je stoort de volledige aandacht en besluit kritisch wat te doen: Nee zeggen? Delegeren? Uitstellen met een afspraak? Of, als het echt niet anders kan: Nu doen.

5. Geef volledige aandacht aan interne aankloppers

Interne aankloppers zijn je eigen gedachten. Ook die kunnen storen. Kleine flutgedachten zijn niet zo erg: lekker laten gaan. Maar sommige gedachten hebben meer aandacht nodig:

  1. Geen emotie: Is het geen piekergedachte of zorg? Maar is het wel een goed idee wat ineens opkomt? Of schiet er een andere taak te binnen die je nog moet doen? Dan moet je deze gedachte invoeren. 'Invoeren' is invoeren in een systeem waarin jij je goede ideeën en taken bijhoudt. Dat kan een app of papieren lijstje zijn.
    Als je leert Tijdsurfen, dan leer je om in te voeren in je eigen onbewuste, in je geheugen. Je doet dit bijvoorbeeld door levendig je idee of taak te visualiseren. Het grote voordeel hiervan is dat je op je intuïtie kunt gaan varen. Je intuïtie zal op het juiste moment de boodschap aan je teruggeven: Je zult op het juiste moment weer aan het idee of de taak denken.

Wel emotie: Is de gedachte een piekergedachte of zorg, dan zit er emotie achter. Dit zijn de lastigste gedachten!
De grote kunst is om wijs met emoties om te gaan. De methode die we hier gebruiken is gelijk aan wat we in de Mindfulness leren:
Merk het piekeren vriendelijk op → Ga met je aandacht bewust wég uit het piekeren, je stopt zo met het voeden van het stresssysteem. Dit kun je doen door bijvoorbeeld heel bewust je lijf of je adem even te voelen → Ga daarna met je aandacht wél naar de emotie of het gevoel dat onder het piekeren zit → Voel echt en geef daarbij het gevoel de ruimte. Onderzoeken waar het gevoel in je lijf zit, of bekijken hoe het gevoel verandert, kan hierbij helpen → Laat het los, nadat je het doorvoeld hebt