• Zen is het leven. Het hele leven. Niets uitgesloten! •

Taizan Maezumi Roshi

Wat is zen?

Zen is een Japanse Boeddhistische stroming die in China is ontstaan. Het legt de nadruk op meditatie en directe ervaring en niet op het leren uit geschriften of boeken.

Dat wat er is

Bestaat er ook een perspectief waarin er geen oordelen, meningen of zelfs maar enig onderscheid is? Volgens de zentraditie wel. Als we er niet voor waken, dan zitten we ons hele leven in perspectieven als goed/slecht, ik/ander, wel/niet, leuk/niet leuk. 

Stap hier uit! En ervaar dat er ook een andere kant aan de realiteit zit. Zit, en ben alleen maar dit. Totaal, compleet. Dat wat er is.

Dit is in essentie waar Zen over gaat. Directe onbevooroordeelde ervaring van dat wat er is.

Op mijn Zenblog staan verhalen over wat we tot nu toe in alle zenlessen hebben behandeld. Het geeft een goed inzicht in wat Zen is en het geeft een beeld van welke onderwerpen in de les behandeld worden: ZenGeldermalsen.blogspot.com

Mijn ervaring en mindfulness

Rond 2001 ben ik begonnen met zenmeditatie. Ik heb gezeten bij Ron Sinnige, Willem Scheepers, Stefan Coppens en ik ben sinds 2014 leerling van Irène Bakker Rōshi en mediteer bij haar Zen Spiritsangha in Arnhem. Voor mij is zen de basis van mindfulness, aandachtsoefeningen en zitmeditatie. 

Er zijn veel overeenkomsten in het beoefenen van mindfulness en van zen. Het zitten en volgen van de adem zoals we dat in de mindfulness doen is de basisoefening van zen. En in de zenbeoefening wordt je ook geleerd om mindful te zijn.

Wat wel anders is is de traditie, de vorm en het taalgebruik. Zen gaat via Japan en China terug naar het India van de historische Boeddha, rond 400 v.Chr. Hierdoor heeft het een religieus karakter, zonder dat er goden of andere wezens aanbeden worden. De Boeddha was ook gewoon een mens. Wel wordt er veel waarde gehecht aan de opvolging in de traditie door te kijken naar wat al die leraren door de eeuwen heen hebben gezegd. Ook worden er rituelen opgevoerd die zijn overgenomen uit de Japanse kloosters.

In de mindfulnesscursus (MBSR) die ik geef zal ik af en toe iets over zen vertellen, maar deze cursus wordt zeker niet in zenstijl of zentraditie gegeven. In mijn vervolgcursus Big Mindfulness zie je al meer zeninvloeden. Ik gebruik o.a. teksten uit de zentraditie en we behandelen Boeddhistische thema's die we uitdiepen met de Big Mindmethode.

Zen Spirit

Zen Geldermalsen is een lokale groep van Zen Spirit en staat daarmee onder leiding van zenlerares Irène Kaigetsu Bakker Rōshi. 

Lees hier meer over Zen Spirit.

Zen Geldermalsen

Iedere donderdag is er een meditatieavond op Stationsweg 16 in Geldermalsen.

Klik hier voor de wekelijkse zenmeditatiegroep.